Balkezes Blog

Nyári elgondolkodtató, elmélkedős....

2017.07.04 14:29
Nyári elgondolkodtató, elmélkedős....

Vajon mi szülők, tudatában vagyunk annak, milyen mély és hosszútávú hatással vagyunk az élet bármely területén gyermekeinkre?

Miért gondoljuk, hogy jogunkban áll azt kérni a gyerekünktől, hogy ne az legyen aki valójában? -avagy AZ ÁTSZOKTATÁS VESZÉLYEI

Sajnos manapság egyre többször találkozom átnevelt (eredendően balkezes) felnőttekkel és olyan gyerekekkel, akiket szülők-nagyszülők arra kérnek, hogy próbáld inkább a jobb kezedet használni... Egytől-egyig mindegyikük valamilyen problémáról-nehézségről számol be. Némelyikük dadogással küzd, van aki "csak" nehezebben tud térben tájékozódni, van aki komoly pszichés problémákkal küzd, de akad olyan is, akinek az egész életét fejfájás nehezíti meg. Sőt, akad, aki együttesen több problémával is szembesül. A szerencsésebbeknél egy jó pedagógus -még kisgyerekkorban- a számolási, betűtévesztési vagy magatartási probléma észlelésekor gondol arra, hogy itt a laterális dominancia elnyomása állhat a háttérben.

Én kipróbáltam, hogy jobbkezesként milyen érzés rákényszeríteni magamat a bal kézzel való írásra. Javaslom mindenkinek PRÓBÁLJA KI! Nagyon nagy koncentrációt igényel, fejfájást és szédülést is okoz; ami "csak" a rövidtávú hatása.

Előző cikkünkben olvasható, hogy már az anyaméhben a 8. héten eldől az, hogy melyik oldalunk lesz a domináns. A természet ellen ne tegyünk! Mindannyian boldog és teljes életet élő felnőttként szeretnénk majd látni gyermekeinket. Miért gondolják még mindig oly sokan, hogy jobbkezesként könnyebb?!? Ha a természetadta, veleszületett adottságukat -jelen esetben a bal kezüket- használhatják, akkor van esélyük a szó minden értelmében egy egészséges életre.

Nincs jogunk megváltoztatni gyermekünket pusztán azért, mert balkezes; viszont kötelességünk őt támogatni lateralitásában; elfogadni és elfogadtatni őt a környezetével ezzel is erősítve az önbecsülését. Szerencsés az a gyerek, aki olyan családban és olyan környezetben nő fel, ahol teljesen természetes a balkezessége és ehhez speciális támogatást kap.

Kedves Olvasóink!

Ha ti is találkoztatok hasonló esetekkel írjátok meg történeteiteket a judit@balkezesgyerekek.hu e-mail címre!

Ha elsőként szeretnétek értesülni híreinkről ide kattintva regisztrálhattok rá.

 

 

 

Webáruház készítés