Balkezes Blog

Miért fontos a ceruzafogás, különösen balkezesek esetében?

2020.05.20 21:31
Admin
Miért fontos a ceruzafogás, különösen balkezesek esetében?

A balkezes gyerekeknél fontos, hogy idejekorán megmutassuk a laza kéz-és ceruzatartást, hogy jól fel tudjuk készíteni a gyereket a későbbi írástanuláshoz.

A balkezes gyerekeknél fontos, hogy idejekorán megmutassuk a laza kéz-és ceruzatartást, hogy jól fel tudjuk készíteni a gyereket a későbbi írástanuláshoz.

A helyes ceruzafogás és a rajzolás közben lévő testtartás különösen fontos számukra, hiszen, így elkerülhető a:

  • a puha ceruza vagy tinta elmaszatolódása, amikor az író kezével rácsúszik és a papírt és a kezét is összemaszatolja vele
  • a kampófogás kialakulása, ami kéz-és csuklófájdalmat okoz majd idősebb korban vállfájdalmat

Kezdettől fogva hasznos lehet otthon és az óvodában is a lapot enyhén jobbra ferdén elhelyezni, így az asztalon lévő lap pozícióját korán megjegyezheti és nem rögzül a hibás testtartás, amit később nehezebb korrigálni. Asztali könyöklő használatával ezt könnyen támogathatjuk, mivel a kéztartás már óvodáskorban a rajzolás során alakul ki. A laza kéztartás elsajátításához egy rövid ismertető is tartozik az asztali könyöklőhöz.

Hogyan tartsuk az íróeszközt?
A kisgyerekek 2-4 éves kor között eleinte az egész kezükkel markolják a ceruzát, ezt szoktuk marokfogásnak nevezni. Ilyenkor, mint egy csavarhúzót fogják a zsírkrétát. Később már az ujjbegyek a ceruza/zsírkréta hegye körül helyezkednek el. Majd ezt követi a hárompontos/háromujjas ceruzafogás. Sok gyereknek nehézséget okoz a háromujjas ceruzafogásra való áttérés. Ilyen esetben bevált segítség a háromszög ceruza és a ceruzafogók.

Ám balkezes gyerekeknél fontos, hogy ne maszatolják el, amit írnak és hogy a kezük ne takarja el! amit írnak. Így számukra kifejeztetten előnyös írássegítő eszköz a Yoropen termékcsalád.

Az írófej más szögben való elhelyezkedése, kényelmes írást biztosít. Ez az ujjtámasz ellazítja a használó ujjait, valamint megakadályozza, hogy az ujjak a ceruza hegyéhez csússzanak. Nem szükséges rányomni a papírra, enélkül is szép írást eredményez, így nem fájdul meg a kéz.

A balkezesek jobban látják, amit írnak, anélkül, hogy felvennék az úgynevezett kampó kéztartást. A ceruza szöge biztosítja, hogy az ujjak ne akadályozzák a látómezőt. Így nem is maszatolják össze a kezüket és a papír is tiszta marad.

Állítható ceruzafogó van rajta, ami háromszög alakú gumi ceruzafogó és elforgatható.

A termékcsalád 3 éves kortól egészen felnőtt korig kínál különböző íróeszközöket, megkönnyítve ezzel különösen a balkezesek íráshoz való viszonyulását.

Miért fontos iskola előtt a gyerekeknek?
A balkezes gyerekeknél az iskolakezdés előtt egy évvel érdemes már felkészíteni őket rajzgyakorlatok segítségével a laza kéztartásra. Itt nem a pontos, szép rajzolás a cél, hanem hogy próbálják meg a vonalvezetős gyakorlatokat követni, másolni az íveket. Ezek a gyakorlatok a laza kéztartást segítik elő, a finommotorikus hiányosságok pótlására nem alkalmasak.

Webáruház készítés