Balkezes Blog

Balkezesek Világnapja, 2017. augusztus 13.

2017.08.13 14:24
Balkezesek Világnapja, 2017. augusztus 13.

Kedves Olvasóink!

Tudtátok, hogy már 1976-óta létezik egy nap, ami a balkezesekről szól? Minden év augusztus 13.-a a Balkezesek Világnapja. Ekkor nemzetközi szinten igyekeznek felhívni a figyelmet a balkezesség mindennapi problematikájára, a társadalmi és szociális nehézségekre valamint a jogaikra.

Magyarországon már az 1950-es években folytak tudományos vizsgálatok a balkezességről. Ugyanakkor ebben az időben még tiltották az iskolában és otthon egyaránt a bal kéz használatát. Oroszországban és Indiában a mai napig rossznak, baljósnak tartják azt, aki balkezes. Az 1600-as években boszorkánynak vélték őket. Nálunk, ahogy már előző cikkünkben is olvasható, már megengedőbb a társadalom, nem tiltják az intézményekben, de nem is támogatják a balkéz használatát.

Mik is azok a nehézségek, amikre fel kell hívnunk az emberek figyelmét?

Egyszerűen próbáljuk ki jobbkezesként, hogy milyen nehéz

  • bal kézzel kinyitni egy ásványvizes üveget vagy
  • vágni az ollóval vagy
  • írni
  • vagy egy szeletelő gépet használni
  • a számítógépes egeret használni
  • egyes iskolai padot használni
  • egyszerűen úgy élni, hogy minden a jobbkezesekre van kitalálva.

A legtöbb esetben az ajtókilincs a jobb oldalon van. A postán, a bankban a toll, a jobb oldalon van rögzítve, így nem ér át a zsinór a bal oldalra.

A műszaki berendezések indítógombjai mind-mind a jobbkezesek kényelmét szolgálják. Az öltözködésben a fiú ingek, nadrágok gombolása balkezesként fordítva lenne kényelmes.

Talán ez a kellemetlen tapasztalat segít a jobbkezeseknek megérteni, hogy a balkezesek milyen nehézségekkel találkoznak nap, mint nap és élik életüket "ugyanúgy", mint a jobbkezesek.

Ez a nap a balkezesekről szól, arról a -régiónként eltérő- 10-30%-nyi emberről, akik, ugyanúgy értékes tagjai a társadalomnak és sok esetben nem gondolunk rájuk és nem támogatjuk őket jogi-technikai-pedagógiai és társadalmi szinten.

Ünnepeljük a balkezeseket és ne csodálkozzunk, ha egy balkezes gyerek, aki még nem sajátította el a kultúrális szokásokat a kézfogásnál automatikusan a balkezét nyújtja!

Ha tetszett a cikk és szeretnél értesülni az újdonságokról,érdekel mi történik velünk, mit tervezünk itt tudsz rá jelentkezni!

 

Webáruház készítés