Balkezes Blog

Balkezes írás

2016.10.20 19:51
Balkezes írás

Pontosan nem tudjuk, hogy a társadalom hány százalékát érinti a balkezesség. Becslések szerint 10-15%-a lakosságnak balkezes.

Mivel a többség jobbkezes, az írásoktatásnál a balkezesek háttérbe szorulnak. Szerencsére ma már az óvodában-iskolában nem jellemző a jobbkézre való átszoktatás. Azonban, ha megfigyeljük, hogy a balkezesek milyen furcsa, úgynevezett kampó kéztartást vesznek fel, rájövünk, hogy ez még messze nem az a támogatás, amire szükségük lenne.

Sok esetben a gyerekek igyekeznek tükörképszerűen lemásolni jobbkezes társaikat. Tapasztalatom szerint, ha a gyerek az írás nem megfelelő technikáját sajátítja el, akkor később ezt nehéz korrigálni. Fontos a helyes kéztartás, a megfelelő ceruzafogás. Ugyanilyen fontos a kéz "lazasága", nem szabad görcsösen tartani a ceruzát. A papír elhelyezése az asztalon és a helyes testtartás írás közben mind-mind elengedhetetlen kellékei a balkezes írás elsajátításának. Ennek segítségével ugyanolyan gyorsan és szép külalakkal, kézfájdalom és maszatolás nélkül lesznek képesek írni és rajzolni.

És ami a legfontosabb: támogassuk a gyerekünket, abban, hogy ő balkezes. Vegyük természetesnek, ezt az állapotot, empátiával, apró változtatásokkal sokat segíthetünk neki.

Hírlevél feliratkozási lehetőség csak nagyon kíváncsiaknak!

Webáruház készítés