Balkezes Blog

Az egész életünkre a másképp gondolkodás jellemző

2016.12.02 19:07
Az egész életünkre a másképp gondolkodás jellemző

Interjúalanyom Szeder Mónika, aki a pályafutását tanárként kezdte majd a magasépítész diplomáját is hasznosítva férjével (Szeder Tiborral) együtt, aki szintén pedagógus és diplomás építész is megalapították saját cégüket. Mindketten balkezesek és szívesen megosztották ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

Mónikában egy sokoldalú, érett személyiségű, érdekes gondolkodású embert ismertem meg. Jelenleg Angliában élnek a családjukkal és onnan irányítják a vállalkozásukat. Mint sok balkezesre rájuk is jellemző az újító gondolkodás. Anglia és Magyarország között keresnek kapcsolatot a környezetbarát termékek megismertetésére. Egy környezetbarát technológiájú ún. Ecomix festékadalék anyagot fejlesztettek ki, valamint a Thermaskirt fűtéstechnológia kizárólagos magyarországi forgalmazói.

Hogyan befolyásolta életeteket a balkezesség? Volt-e valami nehézség ezzel kapcsolatban vagy épp ellenkezőleg volt-e olyan terület, ahol kiemelkedő eredményt értél el?

Talán az egyetlen, ami hátrány volt, az az írástanulás. A kéztartásom ma is érdekes. Annak idején (70-es évek) még töltőtollal tanultunk írni, bizony nehézség volt, hogy ne maszatoljuk el a tintát. Más nehézséget nem nagyon tudok mondani. Amikor kicsik voltunk, ez olyan ritkaságszámba ment, inkább érdekes volt; különösebben nem foglalkoztak vele.

Mindkét szülőm balkezes, őket még átnevelték, de voltak olyan gyerekek is, akiknek sajnos bekötötték a kezüket vagy ráütöttek. Nekünk ez már szerencsére nem volt az életünk része.

Nekik az átnevelésből adódóan származott valami hátrányuk, érzékeltetek ilyesmit?

Egész biztosan érzelmileg ez gyerekként megviselte őket. Bár a 40-50es években nem túl sokat törődtek azzal, hogy a gyerek mit érez, vagy ez mennyire hátrányos a számukra. Az volt, úgy kellett írni és kész, aki kilógott a sorból azt egy kicsit belekalapálták…, hogy olyan legyen, mint a többi.

Azt mondják, hogy a balkezesek egy kicsit érzelmibb beállítottságúak és ez igaz mindkettőnkre a férjemmel. Ezt persze pozitív tulajdonságnak éljük meg.

A térlátásotok, a vizuális térérzékelési képességetek a szakmában gondolom segítség volt?

Nem tudom, hogy hogyan lát a térben egy jobbkezes. Én egy picit eltávolodtam az építészettől, de nagyon sok balkezes van, aki nagyon ügyes és kreatív. Tibor például itt Angliában is a cégvezetés mellett egy építész irodában dolgozik. Ma már számítógéppel terveznek. Azt hiszem, hogy építészek és belsőépítészek között elég sok a balkezes.

Visszatérve az írástanulásra: a szüleitekkel ellentétben titeket már nem neveltek át, de volt-e valami támogatás abban, hogy a balkezes írást jól sajátítsátok el?

Nem voltak lehetőségek, nem voltak speciális eszközök és egyszerűen hozzáidomultunk ahhoz, ami volt. Felnőttként találkoztam először balkezes ollóval és olyan furcsa volt megtapasztalni, hogy milyen könnyű ezzel nyírni.

A kéztartásotok az írásnál, milyen?

Tibornak nagyon szép a kézírása, a sor alatt tartja a kezét. Az én írásom kevésbé tetszetős, szintén a sor alatt tartom a kezem, de a csuklómat kifordítom. Kiskoromban emiatt a görcsös tartás miatt fájt a kezem, ha sokat írtunk. De nem is igazából tudtam, hogy ez ettől van. Sokat nem is írok, nem voltam egy napló író.

Szeretem magam más módon kifejezni, nem annyira írok.

Említetted, hogy az érzelemgazdagság, az empátia jellemző rátok. Van valamilyen tevékenységetek, amiben ki tudjátok fejezni az érzelmeiteket, például zenélés, festés vagy valamilyen kreatív hobbi?

Talán a leginkább ami jellemző, hogy asztrológiát tanultam, miután végeztem, tehát képzett asztrológus vagyok és most itt Angliában terápiás lélekgyógyászatot tanulok. Engem mindig érdekelt az ember maga.

Mindketten szeretünk zenét hallgatni. Tibor fiatal korában zenélt is, basszusgitározott zenekarokban.

Balkezes gitárral?

Jobbkezes gitárral és viszonylag hamar fel is adta és a mai napig ez egy hiányérzet, hogy miért nem képezte tovább magát.

Először az én kisfiam is jobbkezes gitárral tanult, de nagyon nehezen ment neki, majd a jelenlegi tanára áthúrozta és balkezesen használja, így sokkal jobban haladnak és sikerélménye van. Szóval lehet, hogy Tibornál is itt még egy nagy karrier várható.

Sosem lehet tudni...

Most felnőttként használtok-e valamilyen balkezes eszközt, speciálisan a munkához kapcsolódóan, akár vonalzó, tolómérő, ami megkönnyíti a dolgotokat?

Mivel hozzászoktunk a jobbkezes eszközökhöz nem is hiányzik. Anyukám, akit átneveltek, az íráson kívül, mindent balkézzel csinál: főzést, varrást, pingpongozást. A kenyeret is kicsit furcsán vágjuk. A vonalzóval az iskolában fordítva, azaz jobbról balra húztuk a vonalat. A balkezes kést azonban szívesen kipróbálnám.

Hogy emlékszel vissza mit meséltek a szüleid, mikor derült ki, hogy balkezes vagy?

Már egyéves korom előtt, amikor a különböző tárgyakért nyúltam, tehát teljesen egyértelmű volt a kézdominancia. És balkezes és bal lábas is vagyok. A telefont is a bal fülemhez emelem.

Gyerekeink jobbkezesek, de azt hallottam, hogy a balkezesség a nagyszülőktől öröklődik. A gyerekeink Waldorf iskolába járnak, úgy éreztük, hogy nekik ez a mentalitás lesz alkalmas arra, hogy kibontakozhassanak.

Soha nem éreztétek veszélyét az eszközhasználatnak? - ugye az összes gép jobbkezes.

Ugyanazt tudom mondani, mint a többi dologra, hogy így tanultuk meg, figyelni kell, mert van, hogy a saját kezünk árnyékot vet és ez is akadályoz és persze minden készüléknek jobb oldalt van a fogója, gombja stb.

és a konyhában

A terítésnél normál módon használjuk az evőeszközt, így tanították, hogy ez az illő. A poharat, viszont a bal oldalra teszem.

Az öltözködésben nem volt probléma -neked talán nem, mert a női blúz gombolása fordítva van-, de a férjednek az ing gombolása vagy akár a farmer nadrág gombja, vagy a cipőfűzés vagy a nyakkendőkötés soha nem okozott nehézséget?

A nyakkendőt tükör előtt köti. Én például nagyon szeretek pulóvert kötni és annál a jobb kezemet használom „vezérkéznek”. Ez is olyan, hogy az iskolában így tanultuk és megszoktam. Varrni is szeretek és ott is figyelnem kell nagyon a varrógépnél. Például a gyerekeim iskolájába hívtak segíteni balkezes gyerekekhez.

Sporttevékenységnél anno a suliban engedték, hogy a bal kezedet használd például kislabdadobásnál?

Hogyne, nem is tudnám jobbal csinálni. Gyerekkoromban egész jól röplabdáztam, talán itt bejön a térlátás, bár ezen nem gondolkoztam, hogy a balkezesség miatt megy jól, vagy ez egy taktikai előny a másik csapattal szemben. A teniszt szerettem még, szemből tanították meg, hogy balkezesen tudjak játszani. Tibor a fociban tudta kamatoztatni a bal oldali dominanciát.

Tehát akkor a térlátás, a vizuális érzékelés akkor itt is megmutatkozik, nem csak a tervezőasztalon.

Angliában nem is kerestétek a lehetőséget balkezes témában, hiszen már annyira megszoktátok, elfogadtátok azt, ami itthon volt?

A harmincas éveink közepén jártunk, amikor kijöttünk. Akkor már nem próbáltuk.

Igen, ha 10éves korig berögzül például a rossz ceruzatartás, azon már nagyon nehéz változtatni.

Viszont az íróasztalunk elhelyezésénél figyelünk arra, hogy a fény-árnyék miatt pont fordítva helyezzük, mint a jobbkezes gyerekeinknek.

Angliában jobbkormányos kocsit vezettek. Az könnyebben megy, mint itthon a balkormányos kocsival jobbkézzel sebességet váltani?

Igen, elég könnyen átálltunk. A sebváltó, kapcsolók mind jobban kézre esnek, mindenképp könnyebb egy balkezesnek.

Az előző írásomban a balkezesek hasonló tulajdonságairól írtam, te hogy érzed, mennyire jellemző rátok bármelyik ezek közül?

Az összefüggések meglátása, a gyors észlelés abszolút jellemző, a forrófejűség is.

Tibornak jó meglátásai vannak, intuitív, megérzi ki milyen ember. Igen, empatikusak vagyunk mindketten.

Tulajdonképpen a balkezesség átszőtte az egész életeteket, még ha nem is voltatok ennek tudatában.

Igen, mondhatjuk. Ami bosszant a világban és ami, talán a balkezességem miatt, az az, ha valami nem megy így, akkor miért nem próbáljuk meg másképp? A flexibilitás , a kísérletezés az egész életünkre, gondolkodásunkra jellemző. Mi mindig szemben mentünk az árral, mindent másképp csináltunk egész életünkben, mint ahogy az „megszokott”

A férjem legutóbb autodidakta módon kitanult egy új szakmát az építészet és a pedagógia mellé: az épületgépészetet. Én minden kreatív tevékenységet kihívásnak élek meg, így szívesen vágtam magam a gyerekek haját, kötöttem-varrtam és a saját házunkon is mi magunk dolgozunk.

Mindennek neki merünk állni. Az egész életünkre a másképp gondolkodás jellemző, ez visz minket előre, ez a hajtóerőnk.

Balkezes témában hírlevél feliratkozási lehetőség, most ajándék információs anyaggal IDE KATTINTVA érhető el!

www.balkezesgyerekek.hu

www.balkezesgyerekek.blog.hu

www.facebook.com/balkezesgyerekek

Webáruház készítés