Balkezes Blog

A jövő a balkezeseké?- avagy a rájuk jellemző tulajdonságok előnyösebbek a 21. században?

2017.04.05 14:35
A jövő a balkezeseké?- avagy a rájuk jellemző tulajdonságok előnyösebbek a 21. században?

Vannak bal és vannak jobb agyféltekei dominanciával rendelkező emberek. Ez azt jelenti, hogy mindannyiunknak van egy eredendően meghatározott oldalisága, ami szerint az agyunk működik. A jobbkezeseket főként a bal agyféltekéjük irányítja, a balkezeseket, pedig a jobb agyféltekéjük. A jobb oldal inkább intuitív, a bal pedig logikus.

Ha ismerjük az egyén agyi információ feldolgozását, könnyebben megérthetjük a gondolkodását-viselkedését. Így az egyéni igényeihez igazodva tudjuk őt támogatni.

A jobb agyfélteke jellemzői közé tartozik a kreativítás, a dolgok különböző kontextusba helyezése, a térbeli tájékozódás, a másképp gondolkodás-nézőpontváltás, a képek-arcok-helyek-tárgyak felismerése és memorizálása. Ezek az emberek nem feltétlen a megszokott (mások számára logikus) szabályok mentén gondolkodnak, mindig kitalálnak egy másik módszert; a művészetekben, a készségtárgyakban fantáziadúsan gondolkodnak, alkotnak és nem szabályt követnek. A jó ritmusérzéküknek köszönhetően, pedig ügyesek a muzsikálásban, a hangszereken való tanulásban.

Manapság minden vizualizált. A gyerekek már az interneten keresnek a házi feladatukhoz plussz anyagot. Rengeteg információ, kép, hang jelenik meg, ha betöltünk egy-egy oldalt. A balkezes gyerekek könnyebben tanulnak képek vagy zene segítségével. A csapatmunka, a kísérletek, a térbeli szimulációk kifejezetten nekik kedveznek.

Ma már sokkal inkább jellemző a mit tudsz valójában szemlélet és nem az, hogy milyen papírjaid vannak a végzettségedről. A problémák gyors észrevétele és kreatív megoldása sok munkahelyen helyzetelőnyt jelent.

A képi gondolkodás, pedig a "kütyük" világában nem is kell magyarázni milyen fontos, hogy pillanatok alatt tudjunk szelektálni az információk között. Ma már szinte el sem olvasunk közösségi oldalakon egy cikket, ha nincs hozzá kapcsolódó fotó.

A térben való tájékozódás, a képek gyors felismerése, a dolgok lényegi elemének átlátása és gyors kreatív megoldása a mai rohanó világunkban, mindenképp pozitívumként tekinthető.

Kedves Olvasóink!

Kíváncsian várjuk, hogy ti hogyan érzékelitek valóban a balkezesek egyéni gondolkodásmódja előnyösebb a 21. században? Leveleiteket erre az e-mail címre küldjétek! judit@balkezesgyerekek.hu

Ha érdekel mi történik velünk, mit tervezünk, milyen újdonságok lesznek itt tudsz rá jelentkezni!

Webáruház készítés