Balkezes Blog

A dominancia alapvető adottsága az egyénnek

2017.02.23 14:38
A dominancia alapvető adottsága az egyénnek

Kutatók már az '50-es években is foglalkoztak a balkezességgel. Sőt a fellelhető irodalomból tudható, hogy már az emberszabású majmoknál is megfigyelték, hogy mindig ugyanazt a kezüket használták. Érdekesség, hogy fele-fele arányban voltak jobb- és balkezesek, néhány százalékuk; pedig kétkezes. A kőkorszakban lévő eszközök vizsgálatánál is ugyanezt az arányt tapasztalták.

A SOTE 1. sz. Gyermekklinikáján már az 1950-es évek elején vizsgálták a balkezesség kialakulását. Észrevették, hogy a pszichológiai rendelésen nagyon sok magatartási zavarral küszködő gyermekkel fordulnak hozzájuk, akiknél sok esetben számolási, írási, olvasási nehézség is társult. Valamint ügyetlenek voltak, beszédproblémák, egyensúlyzavar merült fel. Minden esetben kiderült, hogy a gyermek EREDETILEG BALKEZES volt és "több-kevesebb erőszak alkalmazásával sikerült csak jobbkezességre átszoktatni; vagy az esetek egy részében, egyáltalában nem sikerült  a jobbkezességre való átszoktatás."

A vizsgálatok bebizonyították:

  • hogy a neurológiai panaszok nem a balkezességből, hanem az erőszakos átszoktatásból következnek,
  • a domináns kéznek gyorsabb és pontosabb a motorikus teljesítménye,
  • a térben való tájékozódás a domináns oldal szerint alakul; különbözik a jobb-és balkezes ember testsémája,
  • "Térérzésében, a térben való eligazodásában, a térrel való mindennemű kapcsolatában is kifejeződik az egyénre jellemző domináns irány."
  • a dominancia veleszületett sajátosság, amely a domináns oldal irányító működésében nyilvánul meg.
  • A balkezesek jobbkezeségre való átszoktatása pszichés károsodást okoz!

"A bal vagy jobbkezesség mélyen az ember testsémájában gyökerező jelleg és annak erőszakos megváltoztatása a gyermeket arra kényszeríti, hogy nem a saját alkatából kiinduló és annak integráns részét képező testséma szerint alakítsa ki funkcióit és azok ökonómikus rendjét."

Hagyjuk és fogadjuk el a gyermekek természetes adottságát, így éppen olyan lehetőségekkel indulhatnak, mint jobbkezes társaik. 

Kedves Érdeklődők! Ha szívesen megosztanátok a saját történeteiteket vagy kérdéseket szeretnétek nekünk feltenni a judit@balkezesgyerekek.hu e-mail címen megtehetitek. Írjatok nekünk!

Ha érdekel mi történik velünk, mit tervezünk, milyen újdonságok lesznek itt tudsz rá jelentkezni!

Ha tetszett a bejegyzés lájkoljatok minket a facebook oldalunkon is! 

Felhasznált irodalom: P.Liebermann Lucy: Laterális dominantia (A balkezesség problémája)

 

Webáruház készítés