Balkezes Blog

A balkezes írás. Miért kell speciális balkezes íróeszközt használnom?

2018.04.27 14:20
A balkezes írás. Miért kell speciális balkezes íróeszközt használnom?

Mit tudnak a balkezes tollak?

A mi kultúránkban az írás iránya balról jobbra halad, ami a jobbkezeseknek kedvez. A balkezesek eltakarják kezükkel amit írnak, ebből sok probléma adódik.

A mi kultúránkban az írás iránya balról jobbra halad, ami a jobbkezeseknek kedvez. A balkezesek eltakarják kezükkel amit írnak, ebből sok probléma adódik.

Például:

    • a kéz összemaszatolása
    • a rossz gerinctartás írás közben
    • a kézfej behajlítása és az ún. kampó fogás kialakítása

Először is eszköztől függetlenül a legfontosabb a helyes ceruzafogás elsajátítása. Már az első rajzoknál érdemes és szükséges odafigyelni a gyerekre, hiszen később egy rossz beidegződés nagyon nehezen változtatható meg.

A ceruzafogásról bővebb információ itt található.

A laza kéztartás kulcsfontosságú. A papír elhelyezésével, jobbra döntésével megelőzhetjük a kéz maszatolását és a kezdődő kampó fogás kialakulását. Ebben nagy segítségünkre lehet a Balkezes asztali könyöklő használata.

A balkezes vagy balkezeseknek is ajánlott tollak a legtöbb esetben gyorsan száradó tintával vagy zselével vannak töltve. Így a kéz összemaszatolása elkerülhető.

Létezik olyan golyóstoll, melynél a tinta optimális adagolását dupla golyó alkalmazásával oldották meg a tervezők, így megelőzve a tinta folyását és elkenődését.

Fontos az íróeszköz fogása. Sokat segít a csúszásgátló felület, ami adódhat a gumírozott részből és vagy az ergonomikus háromszög alakú tolltestből.

A ténylegesen speciális balkezes tollnál és íróeszköznél már arra is figyeltek az alkotók, hogy ne alakuljon ki rossz kéztartás a látómező miatt. Ezt a toll ívelésével alakították ki, így a balkezesek ujja nem takarja el az írást, magyarul a csuklójuk befordítása nélkül is látják, mit írnak.

Az írás nyomatéka és a papír felvésése jelenthet még problémát, mely a Yoropen termékcsalád használatával a színes ceruzától a tollig egyaránt kiküszöbölhető.

Speciális, különleges alakú tollak is léteznek a balkezesek-és írásproblémával küzdők számára. Ezek az írószerek segítenek a háromujjas ceruzafogás kialakításában, kényelmesek és kevésbé rányomva is könnyedén használhatók.

Összegezve a balkezes íróeszközök nélkül is van élet, de használatuk mégis könnyebbé teszi a balkezesek életét. Nem utolsó sorban segít a helyes ceruzafogás és a helyes kéztartás kialakításában, amivel a későbbi kéz-és vállfájdalmak megelőzhetők. Ki-ki belátása szerint próbálja ki melyik eszköz hasznos számára.

 

Webáruház készítés