Balkezes Blog

A balkezes adottságok

2019.04.03 08:20
Admin
Admin
A balkezes adottságok

Miben jók a balkezesek, mi az amiben kiemelkedőek lehetnek?

Mi az a terület ahol ez az adottság előnyükre szolgálhat?

Miben jók a balkezesek, mi az amiben kiemelkedőek lehetnek?

A balkezesek erősségei a jobb agyfélteke dominanciájából erednek, azaz a bal kezüket az az agyfélteke irányítja, mely a térben való tájékozódásért is felelős. A balkezesek előnyben vannak olyan tevékenységeknél, ahol a térorientációs képességnek, a téri tájékozódásnak fontos szerepe van. A térérzékelési feladatot a jobbkezzesek esetében is a jobb agyfélteke végzi, de ott a végrehajtó feladatot a jobb kéz végzi el a bal agyfélteke által. Így az agyban a jobbkezesek esetében az információnak át kell futnia a bal agyféltekén is a feladat végrehajtásához. Ez több időt vesz igénybe, mint a balkezeseknél, ahol ugyanaz az agyfélteke irányítja ezeket a folyamatokat. Így az információátvitel a balkezesek (jobb agyféltekések) esetében gyorsabb.

Mi az a terület ahol ez az adottság előnyükre szolgálhat?

A sportokban mindenképp, ahol jó térlátásra és pontos, precíz és gyors teljesítményre van szükség. Ilyen sportág például:

  • a vívás (Szilágyi Áron, Mohamaed Aida, Nagy Tímea)
  • a tenisz (Szeles Mónika, Martina Navratilova, John McEnroe)
  • vizilabda (Benedek Tibor, Kiss Gergely)
  • kézilabda (Gulyás Péter, Iváncsik Tamás, Mocsai Tamás)

A jobb agyféltekés gondolkodáshoz kapcsolódik még (azaz a hétköznapi nyelvezetben a balkezességhez) az egészében való gondolkodás vagyis a holisztikus látásmód, a kreativítás, az intuíció, a dallamemlékezet és az érzelmi intelligencia. Ezeknek a képességeknek nagy hasznát vehetik a művészi tevékenységeknél. Így a balkezeseknek érdemes a zenével foglalkozniuk, a képzőművészettel, irodalommal, filmezéssel.

A teljesség igénye nélkül néhány balkezes híresség az említett területekről: Tom Cruise, Angelina Jolie, Robert de Niro, Bob Dylan, Eminem, Paul McCartney, Michelangelo, Picasso, Mozart, Petőfi Sándor. 

A pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt a balkezeseket az ő adottságaik szerint kell támogatni, nevelni és fejleszteni. Semmiképp nem tanácsos a különböző tevékenységek során, akár a sport, akár az írás tanításakor a jobb kéz használatára szoktatni. Látható, hogy vannak kifejezetten olyan területek, amiben előnyük van, ahol kifejezetten ügyesebbek lehetnek jobbkezes társaiknál. Akkor segítjük a gyerekek fejlődését, ha megismerjük és támogatjuk adottságaikat. Ez a cikk ebben kívánt egy kis segítséget nyújtani. 

Balkezes problémák vagy erősségek érdekelnek vagy minden más a balkezességgel kapcsolatban? Reregisztrálj hírlevelünkre.

 

Webáruház készítés